Annen kirja

Venus

 

Venus, her Cycles, Symbols and Myths julkaistiin lokakuussa 2006. Kirjan käännös Suomeksi on tekeillä, mahdollinen julkaisu 2009. Saatavilla on pieni määrä englannin kielisiä nimikirjoitettuja kappaleita. CAD21.95 plus postituskulut.


postia

Saatavilla olevat suomenkieliset tulkintaraportit ovat Iris asteroidi tulkinta ja progressio-Kuu tulkinta.

 

Tilaa tulkinta raportti

Englanninkielisiä tulkintoja on valtaisa määrä ja toivottavasti niille löytyy kääntäjiä.

 

Kuu liittyy reaktioihimme ja synnynnäisiin, automaattisiin, tapoihimme jokapäiväisessä elämässämme.

Progressio Kuu—Luode ja Vuoksi

Tämä artikkelini ilmestyi Astro Logoksen numerossa 67, kesäkuussa 2008; artikkelin toinen osa joulukuisessa numerossa 69 ja kolmas osa kesäkuun 2009 Astro Logoksessa (no. 71)

 

KuuVuoksi kuljettaa meriveden syvemmälle maata kohti ja luode jättää taakseen märän rantaviivan—muiston aikaisemmasta korkeasta vedenrajasta. Emme voi piirtää hiekkaan meren rantaviivaa. Se muuttuu hitaasti vuosien myötä veden hioessa pois rantakivien pintaa. Vuorovedet kuuluvat päivittäiseen säätiedotukseen; kerran päivässä meri pakenee kauimmaksi rannasta ja kerran päivässä se nousee korkealle. On myös merenrantoja, joilla vesi nousee ja laskee kaksi kertaa vuorokaudessa, sekä rantoja kuten Suomen sisämerirannat, joilla nousu-ja laskuvesi eivät ole kovin huomattavia. Tieteen tunnustama kuun vetovoima vetää nousuveden valtaisasta merestä. Uuden- ja täydenkuun aikaan vuorovesi on korkeampi, vuoksi, ja luodevesi on matalampi. Puolikuun aikaan vuorovedet liikkuvat vähemmän, samoin kuin päivinä, jolloin Kuu on kauimpana maasta (apogee). Olisiko mahdollista, että asuessamme rannikolla, jossa vuoroveden vaihtumiset ovat voimakkaita, myös tunteiden ailahdukset olisivat voimakkaampia? Onko elämä tasaisempaa niillä, jotka syntyivät vuorovedettömän rannikon lähellä?

 

Tieteen perspektiivistä Kuun vaiheet ja päivittäinen liike eivät kuitenkaan vaikuta ihmisiin, vaikka me koostumme suurimmalta osin vedestä. Esim. sairaaloissa työskentelevät varmasti vain kuvittelevat potilaiden 'omituisuudet' täydenkuun aikaan. Vain muutama vuosisata sitten astrologia oli osa lääkärin arkipäivää; leikkauksia ei suoritettu Kuun kasvuvaiheen aikana, eikä ehdottomasti täydenkuun aikana, sillä silloin veri vuotaa helpommin ja verenhukka ei luonnollisestikaan ole toivottavaa. Jokainen nainen on oppinut hyväksymään kuukausittaisen rytmin. Normaali kuukautisjakso on sama kuin Kuun rytmi taivaalla.

 

Me astrologian puitteissa työskentelevät ja -ajattelevat opimme nopeasti tarkkailemaan kuunkiertoa. Kun opetan astrologiaa, yksi ensimmäisistä kotiläksyistäni on antaa oppilailleni listaus kuun merkkien vaihtumisesta ja ehdottaa, että he seuraisivat kuun kiertokulkua, ja huomioisivat, mitä tapahtuu kussakin merkissä tai vaiheessa. Uusikuu ja täysikuu ovat merkittyinä useimmissa kalentereissa. Parikymmentä vuotta sitten kuuntelin Joanne Wickenberg'in luentoa Kuu Huoneiden Läpi. Kommentti, joka jäi pysyvästi mieleeni, oli kuinka Kuu on kuin äiti, joka pikaisesti katsoo huoneeseen tarkastaen, että kaikki on kunnossa. Kuu valaisee huoneen pehmeällä, heijastetulla, liki yliluonnollisella valolla, ei siten kuin voimakas aurinko, joka tuo esiin pölyn ja lian. Kuljepa asuntosi läpi seuraavan täydenkuun aikaan ja huomioi, miltä kaikki näyttää pehmeän valon alla.

 

Kuin synkronisena muistutuksena, yritin vakavasti kirjoittaa artikkelia transitoivan Kuun ollessa Kaksosissa. Ongelmana omalla kartallani on Kaksoset kuudennen huoneen 'ovella'; puhelin soi jatkuvasti, ja joka kerta minun oli lopetettava se, mitä olin tekemässä ja 'autettava' toisia. Piti etsiä tiettyjä papereita, sähköposteja, tilata tuotteita ja varata tulkinta-aikoja asiakkaille, olla yhteydessä lehden toimitukseen, kirjoittaa kiireisiä vastauksia kollegoille jne. Huonostipa valitsin kirjoitusaikani. Kunhan Kuu siirtyy kahdeksanteen huoneeseeni, saan tehdä töitäni kaikessa rauhassa. Kuun siirtyessä Neitsyeen ja omalla kartallani yhdeksänteen huoneeseen, oli pakko todeta, että artikkelista tulee vähintään kaksiosainen. Oli liian paljon asiaa ja sanottavaa—kaikkea on tutkittava systemaattisesti.

Kuun rooli astrologiassa

Kuu liittyy reaktioihimme ja synnynnäisiin, automaattisiin, tapoihimme jokapäiväisessä elämässämme. Kuun koti on Ravun merkki, sen kumousmerkki on Saturnuksen merkki Kauris, ylennysmerkki on Venuksen koti Härkä ja alennusmerkki Marsin yökoti Skorpioni (viite 1). Kuu kuuluu luonnollisesti yötaivaalle, ja kasvava Kuu syntymäkartalla on suotuisampi kuin vähenevä Kuu. Hellenistisissä teksteissä kasvavan Kuun sanotaan kuuluvan yksilöille, jotka ovat keräämässä palkkioitaan tässä elämässä ja täydenkuun- ja uudenkuun välisinä päivinä syntyneet, ovat 'velkojen maksajan' roolissa. Antiikin astrologiassa kolmas huone kuului jumalattarelle eli Kuulle. Kun Kuu on kolmannessa huoneessa, se on ns. iloissaan. Kolmanteen huoneeseen liittyvät konseptit ovat mieli, ajatukset, oppiminen sekä arkipäivä. Merkuriushan on looginen verrattuna Kuuhun. Kuu kuvaa synnynnäisiä ja omaksumiamme ei-loogisia reaktioita. Antiikin astrologia samoin kuin Intian astrologia (vedic, jyotish) sanovat Kuun kuvastavan mieltämme. Tunneperäiset reaktiomme ovat toki ihan eri luokassa verrattuna Merkuriuksen ajateltuun reaktioon.

 

Merkuriuksen arkipäiväinen rooli on opettaa meille, kuinka sitoa kengännauhat, oppia lukemaan, tekemään ruokaa, töitä jne. Kuun arkinen rooli on omaksua näkemämme ja kokemamme olosuhteet ja reaktiot, jotka saattavat olla hyvin kaukana loogisista. Kuu liittyy muistoihin ja muistamiseen. Suurin osa meistä oppi ensimmäiset asiat äidiltä, joka hoivasi ja syötti meitä. Kuu liittyy unimaailmaamme ja alitajuisesta nouseviin mielikuviin, mutta Aurinko on todellisuuden valo. Muistatko aamun, jolloin unen ja todellisuuden raja oli kovin sumuinen? Unen muisto haipui, kun heräsit todellisuuteen ja arjen eläminen alkoi. Merkuriuksen avulla selvitämme unen tarkoituksen tai viestin, mutta Kuun avulla muistamme siihen liittyvät tunteet.

 

Liitämme Kuun äitiin ja naisiin ja Auringon isään sekä miehiin. Muistathan, että Kuu heijastaa Auringon valoa; samoin kuin muutkin planeetat, koska Aurinko on ainoa tähti astrologiassa. Kuun sijainti ns. haastavissa paikoissa ei tarkoita, ettemme omaisi tunteita tai reagoisi asioihin, vaan tyypillisesti reagoimme voimakkaammin. Rapu- tai Härkä-Kuu on voimakas, mutta merkkisijainti ei kerro, onko reagointi hyvää tai huonoa.

 

Esimerkiksi tavatessamme uusia ihmisiä, aistimme heistä jotain; jotkut aiheuttavat automaattisen "en pidän sinusta" -reaktion ja toiset: en voi sietää sinua. Merkuriuksen voimalla voimme kuitenkin sanoa: hauska tutustua ja pitää tunneperäiset reaktiomme omana tietonamme.

 

Oman tähtikartan Kuu-merkki on usein se, jonka kuvaamia luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia emme sisäistä helposti. Toki ilmaisemme niitä, mutta melko tiedostamattamme. Oma Oinas-Kuuni oppi arvostamaan Oinas-Aurinko-ihmisiä vasta ajan myötä, ja kuulen samaa monilta asiakkailtani; he eivät siedä oman Kuunsa merkissä syntyneitä Aurinkoja. Aika on paras opettajista, ja kuukausittaisen kiertokulun lisäksi me koemme muutaman suuren kuunvaihteiden muutoksen, sillä Kuu kulkee eläinradan kaikkien merkkien ja vaiheiden läpi 2-3 kertaa elämämme aikana.

Syntymää edeltävät pimennykset

Kullakin tähtikartalla Kuu on tietyssä eläinradan merkissä. Kuu joko seuraa uutta kuuta tai täyttä kuuta ja on tietyssä vaiheessa. Klassisessa astrologiassa, syntymää edeltävät eklipsit ja lunaatio (joko uusi tai täysi) olivat tärkeitä. Syntymää edeltävä auringonpimennys ja sen sijainti tietyssä huoneessa kertoo, mitä olet valinnut 'elämän tehtäväksesi' ja mitä osaat tehdä taidokkaasti. Jos syntymääsi edeltävä auringonpimennys sijoittuu ensimmäiseen huoneen, osaat johtaa, luoda ja aloittaa projekteja helposti. Toisessa huoneessa: raha-asioiden hoito ja hoivaaminen ovat luonnollista toimintaa, ja osaat auttaa toisia näiden hallitsemisessa. Kolmannessa huoneessa: kommunikointi ja opiskeleminen ovat sinulle luontaisia. Huoneen konseptit, jossa tämä eklipsi tapahtui, ovat synnynnäisiä. Syntymää edeltävä kuunpimennys tai täysikuu liittää kaksi huonetta ja niihin liittyvät konseptit yhteen. Huone, johon Kuu sijoittuu, kuvastaa konsepteja, joita sinun on opittava kehittämään ja kasvattamaan. Vastakkainen huone kuvastaa eläm än aluetta, joka on kehittynyttä ja tuttua. Täysikuu liittyy aina ihmissuhteisiin ja on yksi koettelevimmista elämäntehtävistämme. Usein auringonpimennys-merkki ja kuunpimennys-merkin Aurinko ovat samassa eläinradan merkissä, jolloin 'läksyt' ovat voimakkaampia. Kuu Oinaassa ja Aurinko Vaa'an merkissä-kombinaatio, saattaisi kuvata yksilöä, joka osaa ottaa toiset huomioon helposti, mutta oman itsen äisyyden kehittäminen on opittavana tällä kertaa. Kun siirrämme tämän syntymäkartan huoneisiin, saamme lisätietoa. Valitaanpa toinen huone Kuulle ja kahdeksas huone Auringolle. Olemme ehkä oppineet, että vanhemmat, puoliso ja valtion kassa, tukevat meitä ja maksavat tarpeemme, mutta nyt on opittava itse hankkimaan tuloja ja omaisuutta. Kaksos-Aurinko ja Jousimies-Kuu tuntee olonsa turvalliseksi ja tutuksi oppilaitoksissa ja naapurustossa; ylemmät oppilaitokset, vieraat maat ja filosofiat ovat asioita, joihin on tutustuttava.

Kuun kahdeksan vaihetta

Avaa isompi kuva Kuu kasvaa uudesta täydeksi noin 15 päivässä ja vähenee uudeksi samassa ajassa. Yksi Kuun ja Auringon tuottama kuukausi on n. 29,5 päivää. Taulukossa A on tekniset tiedot. Kuukauden aikana Kuu kulkee 12 merkin läpi, muodostaen kahdeksan kuunvaihetta: uusikuu, kasvava sirppikuu, kasvava puolikuu, kasvukuu, täysikuu, siemenkuu, vähenevä puolikuu, ja vanha kuunsirppi. Kuvassa A (kuvasta linkki isompaan kuvaan joka aukeaa omassa ikkunassaan) on kunkin vaiheen Kuun näkyvyys ja asteet luonnollisen eläinradan puitteissa. Vaihe 1: 0°-45°, Vaihe 2: 45°-90°, Vaihe 3: 90 ° -135°, jne. Esimerkiksi Kuu kolmio Aurinko on puolikuu vaiheessa, kasvava tai vähenevä riippuen siitä, seurasiko syntymä uutta kuuta vai täyttä kuuta. 135 astetta osuu 15°:een Neitsyttä, jossa Kuu on melkein täysi. Eläinradalla 225° on Skorpionin 15:sta aste, jne. Kunkin vaiheen aikana Kuu kulkee 1½ merkin läpi.

 

Dane Rudhyar, ranskalaissyntyinen astrologi, kirjoitti upean kuvauksen kuunvaiheista— The Lunation Cycle . (Viite 2)Tyypillisin tapa kuvata vaiheita liittyy kukkien kasvuun. Uusikuu on siemen, hahmottuminen , mikä kuvastaa alkua, kokemusten uutuutta ja vaistonvaraista toimintaa—ilman ohjeita. Aurinko-logiikka ei valaise Kuuta. Oinas on aloittaja ja loppuunsaattaminen on vaikeampaa, mutta 'pakollista'. Monet uudenkuun aikaan syntyneet viivyttävät parisuhteeseen menoa, koska ensin on opittava huolehtimaan itsestä, ilman ulkopuolista apua. Maria Kay Simms liittää tämän vaiheen talvipäivänseisaukseen (viite 4).

 

Avaa isompi kuvaKuvassa B on vaihesanoja (kuvasta linkki isompaan kuvaan joka aukeaa omassa ikkunassaan). Sirppikuu, seuraa 3,5 päivän kuluttua uudesta kuusta. Tämän kasvuvaiheen teema on hoivaaminen ja kehittäminen, laajentaminen, jossa siemenet alkavat tuottaa tulosta. Kuu heijastaa Auringon valoa oikealta, maskuliiniselta, aktiiviselta puolelta ja vaiheen lopulla neljännes Kuusta on näkyvillä. Puolikuun teemana on toimintakriisi . Usein yksilöillä, jotka ovat syntyneet tässä vaiheessa, on enemmän ongelmia perheen ja kodin suhteen. He osaavat toimia tehokkaasti kriisitilanteissa ja hakevat henkilökohtaisia saavutuksia.

 

Kasvukuu on liki täysikuu, vain sirppi on piilossa. Tämä kuunvaihe liittyy kehittämiseen, kasvamiseen ja täydellistämiseen— aina on parantamisen varaa! Nämä 3,5 päivää ennen täysikuuta ovat usein ne kiireisimmät; olisi saatava tehtyä valmiiksi ja on helppoa hosua. Jos haluat löytää ahkeran, kiireisen yksilön, tarkista, että heillä on tämä kuunvaihe. Täydenkuun aikana syntyneillä on hyvä kuva siitä, millaisia he ovat, he tuntevat myös toiset hyvin ja ovat tyypillisesti avuliaita. Täydenkuun saavuttua, kerran kuussa, rauhoitumme, eikä ilmapiiri enää ole niin pakollisen kiireinen. Tekemiset on tehty, ja on aika tehdä asioita harkiten, ei ainoastaan vaistonvaraisesti, vaan kasvavan tietoisuuden avulla. Täydenkuun aikana syntyneillä parisuhteet ovat luonnollinen osa elämää; he ovat anteliaita ja osaavat ottaa toiset huomioon. Kaikki vaiheiden ominaisuudet ovat synnynnäisiä, jotain sellaista, mitä meidän ei tarvitse pohtia, vaan teemme automaattisesti. Seuraavan vaiheen alkaessa, sirpin verran Kuun pinnasta on pimennossa. Kuu on vähenemässä, täysi auringonvalon heijastus on muistona, ja sen suomaa ahaa-el ämystä olisi nyt opetettava muille tietoisena sosiaalisista tarpeista. Tähtikartan yläosa kuvailee symbolisesti rooliamme maailmassa, kun alaosa liittyy itsen ja yksilöllisen puolen kehittämiseen. Siemenkuu-yksilö on erittäin tietoinen ympäristöstään ja haluaa tehdä jotain toisten eteen. Kasvin elämässä tämä vastaa siemennystä. Täydenkuun kukka tai hedelmä pudottaa siemenensä ravinteikkaaseen maaperään. Ensimmäiset neljä vaihetta toimivat vaistonvaraisesti ja neljä vähenevän Kuun vaihetta, toimivat harkinnan ja tietoisuuden voimalla. Vähenevän puolikuun teema on tietoisuuden kriisi. Halu jättää pysyvä muisto tai saavutus tuleville sukupolville on voimakas. Usein tämän vaiheen aikana syntyneet kokevat ristiriitaa työn ja kodin vaatimusten kesken. Yhteisön tarpeet koetaan tärkeämpinä kuin yksilön tai perheen tarpeet. T ämän puolenkuun aikana kuun vasemmalle, itään haipuva puolisko, on valaistuna. Kartan vasen puolisko liittyy omien kykyjen ilmaisuun. Oikea puolisko, IC:ltä keskitaivaalle, on alttiimpi taipumaan ympäristön ja tilanteiden vaatimaan toimintaan. Viimeinen vaihe, vanha kuu—tai balsamikuu—liitetään kokemusten tuomaan viisauteen. Vanhan kuunvaiheen aikana syntyneet ovat kypsiä jo nuorena, vanhalta ja viisaalta tuntuvia. Heillä on valtaisasti käytännön järkeä, ja he tietävät asioita ilman käytännön kokemuksia.

Progressiot

Iän myötä muutumme, kasvamme ja kehitymme toteuttamaan syntymäkarttamme lupausta. Syntymä- tai tähtikartta kuvailee luonnettamme, piirteitämme ja asenteitamme. Se on kuin kulissit teatterissa tai tausta, jota vasten tapahtumat kuvastuvat. Elämä ei ole staattista, emme ole samanlaisia kaksikymppisenä kuin 50-vuotiaana. Pari kertaa elämän aikana saamme myös mahdollisuuden muuttaa elämänkulkuamme. Transiitit sekä päivittäiset-, kuukausittaiset- ja jaksolliset syklit, kuvastavat tapahtumia, jotka ilmenevät ulkopuolisina tekijöinä elämässämme. Mikä kuvastaa sisäisiä muutoksia? Mikä kuvaa edistymistä ja kasvua?

 

progressiontAstrologisesta perspektiivistä tutkimme tätä henkilökohtaista kasvua ja kehittymistä progressioiden avulla. Progressio on lainasana suomenkieleen ja tarkoittaa edistymistä, joka kasvaa ja etenee asteittain. Astrologian progressio-tekniikat (kts. Taulukko A) ovat monituiset, mutta tässä artikkelissa keskitymme tyypillisimpään tapaan (viite 6). Yksi päivä efemeriidissä vastaa vuotta elämässämme. Aurinko liikkuu noin asteen vuorokaudessa, Merkurius nopeimmillaan 2°11', Venus 1°15, Mars 47' ja nopealiikkeinen Kuu nopeimmillaan 15°18' ja hitaimmillaan 11°50'. Jos syntymäkartallasi on nopea Kuu, liikkuen yli 13°11' vuorokaudessa, ovat vaistonvaraiset reaktiosi nopeat, et odottele selvityksiä tai suunnittele ajan kanssa. Vastaavasti, jos Kuu oli syntymäpäivänäsi hidasliikkeinen, olet rauhallisempi, etkä reagoi hätiköiden—hiljaa hyvä tulee.

 

Kuu liittyy reaktioihimme; synnynnäisiin, automaattisiin, tapoihimme jokapäiväisessä elämässämme. Oinas-Kuu yrittää automaattisesti löytää sopivan teon asian korjaamiseksi, Kaksos-Kuu haluaa puhua asiasta, Vaaka-Kuu etsii tasapainoista, toiset huomioonottavaa tapaa reagoida, Kauris-Kuu haluaa laatia loogisen strategian jne. Kuu siirtyy eläinradan merkistä seuraavaan 2,5 päivän välein, mikä progressiossa vastaa 2,5 vuotta. Nopealiikkeinen Kuu muuttaa merkkiä kahden vuoden kuluessa; Kuuhan ei liiku tasaista vauhtia. Huomaa, että Saturnuksen transiitti kestää yhtä pitkän ajan. Odottamattomat tapahtumat ja mielialan muutokset aiheuttavat isoimmat reaktiot, tasainen arki on kaikkein helpointa.

kuunsyklitKerran kuussa koemme uudenkuun ja täysikuu valaisee maiseman kuukauden välein. Progressioiden puitteissa tämä vastaa noin kolmeakymmentä vuotta. Oheisessa Taulukossa on listattu Kuun kiertokulku eri perspektiiveistä. Synodinen jakso, 29,5 päivää (progressiossa 29,5 vuotta) on se, jota seuraamme. 29,5 vuoden välein koemme progressoidun uudenkuun, joka kuvastaa lupaa luoda uusi olomuoto tai suunta elämässämme. Koemme näitä korkeintaan kolme elämämme aikana. Ensimmäisen viimeistään 29,5-vuotiaana, jos satuimme syntymään uudenkuun aikana.

 

Progressio-uusikuu ja progressio-täysikuu

Riippuen oman syntymämme kuunvaiheesta koemme progressio- uudenkuun viimeistään 30-vuotiaana. Progressio- täysikuu ilmenee progressio-kartallamme 2-3 kertaa elämän aikana. Omalla kartallani ensimmäinen progressoitu uusikuu tapahtui 16-vuotiaana—syntymäkarttani kuunvaihe on 'kasvukuu'—ja tapasin aviomieheni. Uudenkuun aikaan syntyneillä progressio-uusikuu on Aurinkomerkkiä seuraavassa merkissä, lähellä täysikuuta syntyneillä samassa merkissä kuin syntymäkartan Aurinko. Progressio-uusikuu aloittaa uuden elämänjakson ja suo mahdollisuuden luoda 'uuden minuuden'. Auringon lausehan alkaa sanoilla Minä olen.... Teini-iän Progressio-uutta kuuta seurasi progressoitu uusikuu Jousimiehen merkissä vuonna 2001 liki 30 vuotta myöhemmin (Aurinkoni on 5° Skorpioonia). Kuun progressio-rytmi on sama kuin Saturnuksen transiitti-kierto eläinradan ympäri. Noiden 3,5 vuoden aikana—uusikuu -vaihe—hankin sertifikointini astrologina, aloitin luennoimisen kansainvälisissä konferensseissa, palstan kirjoittamisen laajalevikkisessä lehdessä, Venus-kirjani käsikirjoituksen laatimisen kustantajan pyynnöstä ja aloin työskennellä astrologisen sertifikoinnin yleistymiseksi sekä otin vastaan kansainvälisen seuran 'diplomaatin' roolin. Irrottauduin työelämästä, aloitin täysipäiväisen toimintani astrologina—olin palannut yrityselämään ja jättänyt astrologian 'harrastukseksi' vähenevän puolikuun aikaan 7,5 vuotta aikaisemmin— ja perustin oman firmani.

 

Kun tutkimme progressoituja kuunvaiheita, on helpointa aloittaa ajatuksella, että kasvavien vaiheiden aikana kehitämme ja kasvatamme jotain uutta vaistonvaraisesti. Vähenevien kuunvaiheiden aikana nautimme aluksi sadosta ja opimme jakamaan tietoamme ja teemme muutoksia vähenevän puolikuun jakson aikana. Vanhan kuunvaiheen aikana irrottaudumme kaikesta sellaisesta, joka on etenemisen tiellä. Kun valitsemme oikean ajan uuden yrityksen aloittamiseksi, on suositeltavaa valita kasvava kuunvaihe, kuukausi, jolloin Aurinko suosii menestystä omalla kartallamme transiitti-perspektiivistä. On myös suositeltavaa valita samankaltainen vaihe progressioiden puitteissa, jotta yritys menestyisi pitemmällä tähtäimellä.

 

Progressio-Kuu etenee noin asteen verran kuukaudessa — nopeus vaihtelee hieman yli 59' - 1°16' välillä—ja muodostaa yhtymiä syntymäkartan planeettoihin. En analysoi progressiokarttaa vertaamatta sitä syntymäkarttaan, enkä suosittele sen käyttöä omatoimintaisena karttana.

 

Astrologiset ohjelmat tulostavat progressoidut kuunvaiheet ja Kuun siirtymisen merkistä seuraavan. Tutkitaan ensiksi näitä vaiheita ja seuraavassa Astrologoksen numerossa keskustelemme merkeistä, jotka vaihtelevat 2,5 päivän välein, mikä vastaa 2,5 vuotta progressiossa. Voit käyttää efemeriidiä, sillä lasketun vuosittaisen päivämäärän tietäminen helpottaa työtä. Kerran vuodessa voit lukea rivin planeettojen asemista suoraan efemeriidistä ja ne vastaavat omia progressioitasi. Tämä tekninen osa artikkelista omalla sivullaan.

 

Kahdeksan kuunvaihetta elämässä—toistuvat pari kolme kertaa

uusi kuuUusi kuunvaihe kestää keskimäärin 3,5 vuotta. Hidasliikkeinen Kuu saattaa viettää neljä vuotta vaiheessa. Se on mahdollisuutemme uusiutua, luoda uudenlainen elämä. Usein teemme isoja päätöksiä ja toimimme vaistonvaraisesti. Jos syntymäkartalla on muita tukevia aspekteja, tämä on yksi voimakas parisuhteen ennustaja. Ensimmäinen syntymän jälkeinen uusikuu saattaa sattua samaan merkkiin ja/tai huoneeseen kuin syntymä Aurinko, mikä korostaa tarvetta kehittyä parhaaksi mahdolliseksi itseksi. Aurinko on karttamme ainoa tähti, sen puhdas energia on eläinradan merkin mukainen, aspektit ja huonesijainti muuntavat tai vääristävät energiaa kuin peili, joka heijastaa valon toiseen suuntaan. Jos ajattelemme syntymäkartan Auringon huonetta ensimmäisenä huoneena ja laskemme huoneita siitä alkaen, on tämä huone minuuden ja identiteetin kasvun huone. Kuka minä olen ja kuinka parhaiten ilmaisen itseäni. Katsotaan esimerkiksi, syntymä Aurinkoa kolmannessa huoneessa, ja ensimmäistä progressoitua uutta kuuta neljännessä huoneessa noin 25-vuotiaana. On luonnollista ajatella, että ensimmäinen neljännesvuosisata oli koulunkäyntiä ja tiedon keräämistä, ja 25-vuotiaana perheen ja/tai oman asunnon hankkiminen tuli tärkeäksi. Puolessa välissä viittäkymmentä uusikuu valaisi viidennen huoneen ja ehkä luovuuteen liittyvät yllykkeet alkoivat etsiä ilmaisua; ehkä syntymäkartan kolmannen huoneen Aurinko oli aina halunnut kirjoittaa. Uudenkuun vuodet ovat luonnollista aloittamisen aikaa, kuin siemenen kylväminen vanhan kuun ravitsemaan multaan. Vaikka siemenpussissa lukee auringonkukkia ja ohjeena on kylvää 10 cm välein, emme voi olla varmoja, mitä maasta nousee. Ehkä pussiin on eksynyt pari uljaan iiriksen siementä. Ensimmäiset neljä vaihetta kuvaavat vaistonvaraista toimintaa, joten on luotettava hitaasti hahmottuvaan tulevaisuuteen.

 

kasvavasirppiKasvava sirppi liittyy näiden uudenkuun vaiheen aikana syntyneiden aatteiden ja suunnitelmien kasvattamiseen. Impulssi tehdä jotain asian eteen on voimakas. Näiden kolmen ja puolen vuoden aikana saatamme olla erittäin kiireisiä, koska olemme haalineet paljon erilaisia innostuksen kohteita. Haluamme kasvattaa jotain! Ehkä otimme uuden haasteen vastaan uudenkuun vaiheen aikana, ja nyt tarvitsemme lisätietoa/taitoa sen hallitsemiseksi. Saatamme palata koulunpenkille, hankkia diplomin, yliopistokoulutuksen, jne. Kasvimaailman kuvauksilla, itänyt siemen työntyy mullan alta, ensimmäisenä hieman vihreätä lehteä, voimme vain arvailla, mitä on puskemassa pintaan, ellemme ehdottamasti tiedä, mitä istutimme. Kaikki siemenet eivät idä. Kasvaakseen kukaksi tai vihannekseksi, kehittyvä kasvi tarvitsee ravintoa, vettä ja auringon valoa sekä kasvutilaa. Rikkaruohot on kitkettävä pois, mutta kuinka usein vahingossa revimme varsinaisen kukan pois? Tämä 3,5-4 vuoden jakso on hoivaamisen ja kasvattamisen aikaa sekä vaatii, että ne, mitä emme halua kasvattaa, kitketään pois.

 

puolikuuKasvava puolikuu avautuu, kun (progressio) Kuu on neliössä (progressio) Aurinkoon. Dane Rudhyar kutsui tätä vaihetta toiminta-kriisiksi. Haluamme tuloksia! Kukassa tai kasvissa on tässä vaiheessa nuppu. Haluamme nupun aukeavan, ja nopeasti! Näiden vuosien aikana saatamme olla toimissa, joissa ratkaisujen nopea löytäminen on tärkeää. Perheen sisäinen dynamiikan kriisi on mahdollista, samoin myös uuden kodin hankkiminen, rakentaminen tai lasten hankkiminen. Neliö on aspekti, jossa kaksi eri elementeissä, mutta samassa modaalissa—johtava, kiinteä ja muuttuva—olevat planeetat eli energiat ottavat mittaa toisistaan. Neliö on Marsin luonteinen, joten oma mielikuvani tästä aspektista on kädenvääntö. Toinen planeetoista on vastaanottavassa, feminiinisessä merkissä ja vastustaja on tuottavassa, maskuliinissa merkissä. Maria Simms liittää tämän aspektin kevätpäivän tasaukseen—muutokset luonnossa ovat voimakkaita tasausten ja seisahduksien aikaan. Jos katsomme kuvaa A, huomaamme, että neliö yhdistää Askendentin ja IC:n—minä vs. Perhe/koti/perimätiedot/juuret ja kotona opitut asenteet. Edellisen noin seisemän vuoden aikana hankitut taidot on laitetettava käytännön työhön.

 

kehityskuuSeuraava kasvava vaihe on melkein Täysikuu—kehityskuu—vain sirppi on piilossa. Kukan nuppu on aukeamassa, meillä on aavistus sen kauneudesta. Tämä vaihe liittyy parantamiseen, virheet ajattelussa ja toiminnassa on korjattava—aina on parantamisen varaa ! Täydelliseksi tekemistä, ahkerasti työskentelyä, jossa on mukana 'kiireyden' teema'. Täysi Kuu palkkioineen on nurkan takana—sadonkorjuu aika. Vaiheen aikana kompromissit ja asenteen muutokset ovat osa arkipäiväämme, ja tekemistä on yllin kyllin ehkä liiankin kanssa. Tämä vaihe aukeaa puolitoista neliöllä, joka on yksi oikukkaimmista aspekteista, emme edes huomaa sen tuloa. Kutsun sitä 'en tarkoittanut tehdä noin'-aspektiksi. Ja se, mitä tuli tehdyksi, on tunnustettava omaksi tekemiseksi, ei ole ketään, joita voisi 'syyttää'. Olisi pitänyt tietää paremmin, mutta se 'läksy' on unohtunut. Tämä aspekti on usein sairastumiskartalla ja tuolloin on luonnollista, että on tehtävä muutoksia elämäntapaan, ruokavalioon, jne. Tämä vaihe on luonteeltaan hyvin Neitsytmäinen, tee kunnolla ja perusteellisesti tai sopeudu jatkuvaan korjaamiseen. Nuo Täyden kuun aluspäivät, progressiossa vuodet, ovat usein kuin ukkosmyrskyn aavistus, olemme intensiivisempiä ja aavistuksemme ovat yliherkkiä—usein tuo luulon toteutumisen pelko on täysin tarpeetonton, mutta se ei estä meitä jännittämästä. Kasvukuu on olevan tilanteen parantamisen ja kehittämisen aikaa.

 

täysikuuTäysikuulla, kukka on auennut, ja olemme saavuttaneet syklin kulminaation. Jos ajattelemme Aurinkoa tietoisuuden valona, huomaamme, että Kuu heijastaa kaiken ulottuvilla olevan valon. Näemme tuloksen viimeisten 15-vuoden toimillemme. Tunnistamme, miksi olemme muuttuneet vuosien myötä, emmekä voi piilottaa mitään itseltämme. Täysikuu tuo mukanaan ihmissuhteet ja on toinen voimakas liiton solmimisen ajoittaja. Täysi Kuu aloittaa kuun vähenimisvaiheen, emmekä valitsisi vähenevän Kuun jaksoa uusien toimien aloittamiselle. Tämä on aika nauttia saavutuksista . Vaiheen aikana alamme miettiä, saavutuksiamme todellisuuden valossa. Tämä vaihe avautuu oppositiolla, joka on Saturnuksen kaltainen luonteeltaan. Rituaalit, jotka liitämme Uuteen Vuoteen, lupausten tekeminen ja vanhojen, käyttökelvottomien tavaroiden poisheittäminen liittyy tähän kuunvaihteeseen. Maria Simms liittää tämän vaiheen kesäpäivän tasaukseen, joka astrologisesti on myös Auringon siirtyminen Ravun merkkiin. Tuolloinhan Aurinko pysyy samalla korkeudella liki 12 päivää—korkealta katsottuna on helppoa laittaa asiat realistiseen perspektiiviin. Uusi, Täysi ja Puolikuut ovat voimakkaita muutoksen tuojia, nehän aukeavat neliöllä tai oppositiolla. Omalla kartallani ainoa täysikuu, jonka muistan oli vuosina 1987-90, näiden vuosien aikana asuin USA:ssa ja aloitin astrologin uran. Muutin Suomesta, kun täydenkuun vaihe alkoi. Seuraavan vaiheen alussa muutin Kanadaan.

 

siemenkuuSiemenkuu seuraa täyttä kuuta, sille annettu nimi on varsinaisen kuvaava. On helppoa ajatella kukkien siemenien putoaminen maahan. Ihmiselämässä tämä on aika, jolloin on jaettava omasta 'runsauden sarvesta'. Anteliaisuus ja auttaminen omien tietojen ja kokemusten perusteella on tärkeää toimintaa. Pakanauskontojen vuodenvaihteissa tämä on sadon juhlimisen aikaa. Tämän vaiheen aikana liki täysi kuunpinta on näkyvissä päivätaivaallakin. Opettaminen, ohjaaminen ja yhteiskunnallinen toiminta kuuluvat luonnollisena osana tähän vaiheeseen. Yksilöt, jotka ovat syntyneet kolmen viimeisen vaiheen aikana omaavat luontaisen impulssin hyväntekeväisyyteen. He haluavat parantaa maailmaa. Yhteisön tarpeet ovat omia tärkeämpiä. Omassa elämässäni perustin astrologisen yhdistyksen Kanadassa liki 17 vuotta sitten. Useimmin kuulemani tarinat liittyvät opettamiseen, tiedon- ja taidon jakamiseen, yhditystyön tekemiseen—lyhyesti, haluun antaa takaisin omasta yltäkylläisyydestä. Emme odota henkilökohtaista kiitosta, vaan teemme kaiken puhtaasta halusta olla avuksi.

 

puolikuuSulkeutuva tai vähenevä puolikuu, liittyy tietoisuuden kriisiin . Usein myös työelämän ja uran vaihtamiseen. Tyytymättömyys on yksi tämän vaiheen 'hedelmistä'. Kukan lehdet alkavat putoilla; kukka ei ole enää loistossaan. Ehkä jo edellisen vaiheen aikana totesimme, että haluamme enemmän elämästä . Saatamme ulkopuolisten mielestä tehdä äkkinäisiä, odottamattomia suuria muutoksia. Tämä vaihe liittää keskitaivaan ja Askendentin neliöaspektilla. Keskitaivas kuvastaa parhainta tekemistämme, mahdollista saavutusta. Jos koemme ristiriitaa identeetin ja tekemämme työn välillä, muutoksen aloittaminen on luonnollista. Tämä on usein myös vaihe, jolloin palaamme työelämään, ehkä voidaksemme avustaa lasten koulutusmaksuissa. Ehkä puolisomme on tilapäisesti pois työelämästä eli pienen pakon edessä. Toimimme harkitusti näiden sulkeutuvien vaiheiden aikana, tunnistamme päätöstemme seuraukset. Kun huomioimme kuunvaiheiden keston, jopa liike-elämän konseptit ja ajoitus saa uuden perspektiivin. Kun perustamme oman yrityksen, sen on oltava omavarainen ensimmäiset kolme vuotta, jonka jälkeen ensimmäinen tuottoa tuova vuosi alkaa. Jos esimerkiksi valitsemme tämän vaiheen, on suurempi mahdollisuus, että yritys ei kasva ja vanhan kuunvaiheen alkaessa laitamme ovet kiinni. Luonnollisinta on paluu johonkin aiemmin aloitettuun ja lopetettuun työhön.

 

vanhakuuVanha kuu on viisas Kuu. Aiempien elämänkokemusten kannustama tutkimme saavutuksiamme, työskentelemme sisäisten asioiden puitteissa ja usein ajattelemme, että on aika tehdä jotain sellaista, josta olemme aina haaveilleet. Vaistomme on voimakas tekijä kaikissa päätöksissä, aika on paras opettaja. Tämä vaihe on saman tuntuinen kuin syntymäpäivää (ajattele virstanpylvästä) edeltävä kuukausi, jolloin haluamme viimeistellä ja lopetella asioita elämässämme. Uusi kuu on tulossa, ja se on aloittamisen aikaa, tämä viimeinen vaihe on valmistautumisen aikaa. Kukka tai kasvi on tässä vaiheessa kuihtunut ja sen tehtävä on ravita maaperää. Pakanauskonnoissa tämä vaihe liittyy vuoden loppuun, jolloin muistamme menneen vuoden sadon ja suunnitteleme uuden vuoden päätöksiämme. Intuitio on usein voimakas näinä vuosina.

 

Seuraavassa osassa katsomme merkkien vaihtumista ja kuun kiertoa syntymäkartan huoneiden läpi.

 

Laske oma päiväsi, hae sen avulla vuosittaiset progressoidut planeettojen sijainnit ilman laskemista. Monet astrologiset ohjelmat antavat päivän (ACD=adjusted calculation date).

 

Copyright Anne Massey 2007

Lähteitä:

Käytän klassisia planeettoja hallitsijoina; nykyastrologiassahan Pluto nimetään Skorpionin hallitsijaplaneetaksi.

Dane Rudhyar: The Lunation Cycle, Aurora Press 1986

Maria Kay Simms: Moon Tides, Starcrafts Publishing 2004-2006

Kuun Vaiheet pakanauskonnoissa:

1) 21.-22.12. Yule (joulu): talvipäivänseisauksen juhla, jolloin jumalan katsotaan syntyvän uudelleen. Aurinko 0°Kaurista
2) 1.-2.2. Imbolc (kyntteli): ensimmäinen kevään tulon juhla. Aurinko 15°Vesimiestä
3) 19.-21.3. kevätpäiväntasauksen juhla. Aurinko 0°Oinasta
3) 1.5. Beltane (vappu): kevään tulon juhla, jolloin jumala ja jumalatar menevät naimisiin. Aurinko 15°Härkää
5) 20.-22.6. kesäpäivänseisaus, jolloin jumala ja jumalatar yhtyvät. Aurinko 0°Rapua
6) 1.-2.8. Lughnasad: ensimmäinen sadonkorjuujuhla. Aurinko 15°Leijonaa
7) 22.-23.9. Syyspäiväntasaus: toinen sadonkorjuujuhla. Aurinko 0°Vaakaa

8) 31.10. Samhain (kekri): sadonkorjuujuhla ja uuden vuoden alku; myös kuolleiden juhla. Aurinko 15°Skorpionia

secondary progressions

Linkkejä

Annen Englanninkielinen blogi

Annen blogi

 

 

© Sisältö ja ulkoasu Anne Massey 1988-2009

Sivustojen grafiikka, Warwick J. Massey, www.silentw.com

Linkit:

Annen Englanninkieliset sivut

Annen blogiAstrologicallyspeaking.com

Anne Massey

Anne Massey, CAP (ISAR)

on sertifioitu astrologian ammattilainen. Tilaa aika henkilökohtaiselle tulkinnalle puhelimitse.

990-1-604-574-9545.

postia

Kaikki tulkinnat äänitetään CD-rompulle, joka seuraa postitse pari viikkoa myöhemmin. Lue lisää tulkinnoista ja Annen haastattelu AstroLogoksessa.

 

Lue tulkinnoista

 

Valokuva: Toukokuu 2009

WJ Massey

Annen englanninkieliset netti-sivut

Astrologicallyspeaking.com